Plåtslagare - lägga plåttak

Hitta plåtslagare när du vill lägga plåttak / takplåt. Vanliga frågor och pris-info för plåtslagare.

Lägga plåttak - så går det till

Även om du bör anlita ett proffs för att lägga plåttak kan det vara en god idé att förstå hur processen går till och de olika momenten som ingår i att montera plåttak. Du som kund tjänar på att veta vad plåtslagaren föreslår i offerten och du kan bättre följa arbetet om du vet ungefär vilka olika delar som ska utföras. Plåtslagare hittar du lättast via gratis offertjänster såsom Takläggare.se. Läs också gärna mer om hur du hittar och anlita plåtslagare.

Först är det viktigt att tala lite om säkerheten när du monterar plåttak.

Arbeta säkert när du monterar plåttak

Införskaffa bra handskar och kläder när du arbetar med takplåt. Även om de flesta moderna plåttak består av plåt som är tunn och relativt platt så är det ändå plåt som väger ett antal kilo och som har skarpa kanter. Ett starkt klädlager kan skydda mot många skador.

Var alltid extra vaksam med kanter och hörn när du hanterar takplåten. Att lägga plåttak innebär många moment där plåt hanteras, lyfts och vrids, så se hela tiden till att hålla ögonen på plåten för att inte få en obeghaglig överraskning om du tappar uppmärksamhet en stund.

Blåser det mycket bör du överväga att helt enkelt skjuta upp takläggningen, en flygande takplåt är en potentiell dödsfara.

När du rör dig på taket bör du alltid ta det lugnt och sakta och titta noga varje gång du sätter ner foten. En robust sko med mjuk sula är bäst för att låta dig få ett bra grepp på taket. Givetvis bör du använda säkerhetslina.

Nu till själva monteringen av plåttaket!

1. Hitta takplåt och plåtslagare

Givetvis är detta det första steget eftersom du annars inte har någon takplåt att lägga. Kika gärna på de övriga sidorna på denna sajt för ett hum om exempelvis priser för att lägga plåttak eller vilka olika plåttaks-material du kan välja mellan.

2. Riv bort gammal takbeläggning

Även detta steg är rätt självförklarande - för att kunna få på ny takbeläggning (ditt plåttak) måste du bli av med det gamla taket, oavsett material, till exempel papptak eller tegelpannetak.

3. Mät, mät, mät

Kontrollera svstånd och mått, mellan nock till ändlock, läkter och andra delar på taket. Blir något litet fel tidigt i takläggningen kan det bli stora problem längre fram.

4. Undertak (oftast papp)

Underlagstaket läggs ut, oftast papp som kommer i våder.

5. Träläkter på undertaket

Nu läggs läkter (ett annat ord för träreglar) på undertaket samtidigt som detta fästs ordentligt.

6. Fotplåt och takplåt

Nu monteras takplåt, först en fotbplåt och sedan själva takplåten på denna. Vilken sida av huset du börjar på och från vilket håll avgörs av vad vinden för tillfället kommer från. Kom ihåg att en takplåt som fångas av en stark vind kan vara väldigt farlig.

7. Montera så att du slipper gå på taket

Själva takplåtarna bör inte klivas på när de monteras. Det gäller därför att vara taktisk och montera takplåten både så att den passar vinden men också så att plåtslagaren kan ta sig framåt under arbetet utan att lägga tyngd på själva takplåtarna.

8. Skruva ihop och kapa

Nu finputsas taket och man kapar utskjutande delar, samtidigt som de olika takplåtarna skruvas ihop där de inte redan gjort. Taket får en noggrann rensning så att ingen gammal skruv eller något verktyg ligger på det, det är  en vanlig känsla till fuktskador.

Lägga plåttak - anlita certifierade takläggare

Ungefär så här går det alltså till att montera plåttak, men det finns givetvis fler detaljer som kan vara bra att känna till. Är du erfaren av denna typ av arbete kan du antagligen utföra arbetet själv, i annat fall är det starkt rekommenderat att använda sig av certifierade takläggare. En bra plats att börja på för att ta in gratis offerter från manuellt utvalda hantverkare som kan lägga plåttak är sajten Taklaggare.se.

Läs gärna mer om plåttak under de övrig sidorna, till exempel Pris och Snabba fakta.